| Pytania | Poprawna odpowiedź | Twój wynik | |
|---|---|---|---|
| 1 | Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory należy ograniczyć ilość czerwonego mięsa do: |
a. 500 g po ugotowaniu/tydzień
|
|
| 2 | Podstawowa przemiana materii u osoby chorej na nowotwór zwiększa się średnio o: |
b. 10-20%
|
|
| 3 | Spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie (np. wędlin) zwiększa ryzyko raka jelita grubego o: |
c. 18%
|
|
| 4 | Każda porcja warzyw i owoców w ciągu dnia zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu raka, udaru lub zawału o: |
a. 5-8%
|
|
| 5 | Cytologia: |
c. obie odpowiedzi są prawidłowe
|
|
| 6 | Wysokie spożycie soli zwiększa ryzyko: |
b. raka żołądka
|
|
| 7 | Prowadzenie racjonalnej, zdrowej diety, bycie szczupłym w granicach normy i aktywne uprawianie sportu przez całe życie zmniejsza ryzyko raka przełyku o: |
d. 69%
|
|
| 8 | Patomorfolog to lekarz zajmujący się: |
c. badaniem wycinków w celu ustalenia rozpoznania, zwłaszcza nowotworu
|
|
| 9 | Cukrzyca: |
d. wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe
|
|
| 10 | Regularne spożywanie warzyw niskoskrobiowych może szczególnie zapobiec rozwojowi raka jamy ustnej, krtani i gardła. Do warzyw niskoskrobiowych zaliczamy m.in.: |
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
|