„Wielki Test o Zdrowiu” – rozgrzewka 3
pytanie 10 z 10

Quiz zakończony
Twój wynik to:
0/10
Podziel się wynikiem ze znajomymi
Podsumowanie
Pytania Poprawna odpowiedź Twój wynik
1 Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory należy ograniczyć ilość czerwonego mięsa do: a. 500 g po ugotowaniu/tydzień
2 Podstawowa przemiana materii u osoby chorej na nowotwór zwiększa się średnio o: b. 10-20%
3 Spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie (np. wędlin) zwiększa ryzyko raka jelita grubego o: c. 18%
4 Każda porcja warzyw i owoców w ciągu dnia zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu raka, udaru lub zawału o: a. 5-8%
5 Cytologia: c. obie odpowiedzi są prawidłowe
6 Wysokie spożycie soli zwiększa ryzyko: b. raka żołądka
7 Prowadzenie racjonalnej, zdrowej diety, bycie szczupłym w granicach normy i aktywne uprawianie sportu przez całe życie zmniejsza ryzyko raka przełyku o: d. 69%
8 Patomorfolog to lekarz zajmujący się: c. badaniem wycinków w celu ustalenia rozpoznania, zwłaszcza nowotworu
9 Cukrzyca: d. wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe
10 Regularne spożywanie warzyw niskoskrobiowych może szczególnie zapobiec rozwojowi raka jamy ustnej, krtani i gardła. Do warzyw niskoskrobiowych zaliczamy m.in.: d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe