Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki oleju
– 3 łyżki miodu
– 2 jajka klasy M
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
– polewa czekoladowa do dekoracji – ok. 200 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełóż do miski i miksuj 5 minut. Piernik przelej do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w podłużnej foremce przez 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto przebij patyczkiem, aby sprawdzić czy jest upieczone, jeśli wyjęty patyczek jest suchy – jest gotowe. Wyjmij piernik z pieca, wystudź i oblej czekoladą. Możesz go dowolnie udekorować.