Składniki:
Spód:
• 400 g mąki tortowej
• 200 g masła
• 100 g cukru pudru
• 4 żółtka
• 1 łyżka cukru z wanilią
Masa serowa:
• 1,2 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
• 1 szklanka cukru pudru
• 200 g masła
• 6 jajek
• 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
• 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
• 100 g rodzynek
• 50 ml brandy lub amaretto
• 50 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
• Ewentualnie białka, które zostały z kruchego ciasta
Dodatkowo:
• Czekolada lub lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z cukrami. Dodaj zimne masło i zarób palcami kruszonkę.
Do kruszonki dodaj żółtka i wyrób szybko ciasto. Kruche ciasto przełóż do lodówki na 1 h.
Ser: Rodzynki zamocz w alkoholu i 50 ml ciepłej wody. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj do niego wanilię i kolejno całe jajka. Ubijaj aż masa będzie puszysta, po czym wymieszaj masę z mąką.
Następnie dodaj do masy ser, w trzech turach, za każdym razem mieszając całość dokładnie. Rodzynki osącz i posyp resztą mąki, po czym razem ze skórkami dodaj do serka i wymieszaj. Jeśli lubisz bardzo puszysty sernik – dodaj do niego 4 ubite białka, które zostały z przygotowania kruchego spodu. Pamiętaj, aby mieszać ser z jajkami, delikatnie, aby powietrze nie uciekło.
2/3 ciasta rozwałkuj na grubość 5 mm, po czym wyłóż nim formę o średnicy 25x35 cm, wyścieloną papierem do pieczenia, po czym wyłóż na ciasto sernik. Z reszty ciasta możesz przygotować ozdobę na wierzch – np. kratkę.
Ciasto piecz w 160 stopniach przez 50-55 minut. Po czym zostaw je w piecu na 15 min i wyjmij. Najlepsze jest po nocy spędzonej w lodówce.